Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

utorok, 16.7. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Ministerstvo chce opäť novelizovať zákon o odpadoch.

08.06.2020 15:43:49  vytlačiť  

Zákon o odpadoch čaká ďalšia novelizácia. Novela z dielne rezortu životného prostredia má do slovenskej legislatívy preniesť smernicu o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie, envirorezort ňou však chce zároveň reagovať aj na problémy v oblasti nakladania s komunálnym odpadom v obciach.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) dnes zverejnilo predbežnú informáciu k pripravovanej legislatíve, ktorú chce predložiť na pripomienkovanie ešte v priebehu júna 2020. Celý materiál si môžete stiahnuť cez odkaz v závere článku.

Vlaňajšia novela nestačí

Novela, ktorou sa bude meniť a dopĺňať aktuálne znenie zákona o odpadoch, má podľa MŽP SR v prvom rade poslúžiť na transponovanie Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/904 z 5. júna 2019 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie. Podľa článku 17 tejto smernice musia členské štáty uviesť do účinnosti zákony, iné právne predpisy a správne opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu so smernicou najneskôr do 3. júla 2021.„Samotná smernica, ktorá bude návrhom zákona transponovaná, má za cieľ riešiť neustále zvyšovanie tvorby plastového odpadu a únik plastového odpadu do životného prostredia, najmä do morského prostredia, v záujme dosiahnutia obehového životného cyklu plastov,“ priblížilo ministerstvo.

Vlaňajšou novelou zákona o odpadoch sa smernica transponovala iba čiastočne, konkrétne v časti týkajúcej sa jednorazových plastových výrobkov, na ktoré sa vzťahuje článok 5 smernice o obmedzeniach pre uvedenie na trh. Ostatné časti smernice zatiaľ však zatiaľ na Slovensku neboli transponované a zákon o odpadoch v súčasnosti nerieši problematiku jednorazových plastov v takom širokom rozsahu, ako je nastavená smernicou.

MŽP chce sprehľadniť vzťah obcí a OZV

Návrh novely zákona o odpadoch z dielne MŽP SR však má súčasne reagovať aj na problémy aplikačnej praxe, ktoré sa podľa envirorezortu objavujú najmä v oblasti nakladania s komunálnym odpadom v obciach.Množstvo samospráv sa totiž začiatkom roka 2020 ocitlo bez zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV), čiže bez organizácie, ktorá financuje triedený zber z recyklačných poplatkov výrobcov.

„Cieľom návrhu zákona je sprehľadniť systém nakladania s triedeným odpadom v obciach vo vzťahu k OZV v obciach pôsobiacich a zároveň návrh zákona má za cieľ reagovať na situáciu, ktorá vznikla začiatkom roku 2020, kedy viaceré obce nemali v dôsledku nejednoznačného výkladu zákona uzatvorené zmluvy s OZV,“ uviedlo ministerstvo. Problémy v praxi podľa MŽP SR nastávajú v dôsledku zmätočnej legislatívy. „Súčasná legislatíva sa pre dotknuté subjekty javí ako nejasná a výkladovo problematická,“ vysvetľuje svoje zámer MŽP SR. Predbežnú informáciu k pripravovanej novele môže verejnosť pripomienkovať od dneška do piatku 19. júna. Samotnú novelu zákona o odpadoch ministerstvo plánuje predložiť do medzirezortného pripomienkového konania ešte do konca júna.

Stiahnite si: Predbežná informácia k novele zákona o odpadoch

 

zdroj : www.odpady-portal.sk




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP