Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

piatok, 19.4. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Novela zákona o odpadoch prináša zmeny.

05.04.2017 8:32:37  vytlačiť  

Ďalšiu zmenu zákona o odpadoch schválila NR SR. Zmeny sú však zaujímavé. Týkajú sa najmä plastových tašiek, zrušenia jedného zbytočného hlásenia, či  zberu pneumatík a tetrapakov.

1. Plastové tašky – alebo igelitková vojna

Do časti zákona o odpadoch, ktorý sa zaoberá obalmi, pribudli nové definície a povinnosti ohľadom plastových tašiek. Igelitková vojna, na ktorú zavelila EÚ dorazila už aj k nám. Táto vojna spočíva v nových povinnostiach pre toho, kto poskytuje ľahké plastové tašky k nákupu tovaru alebo výrobkov. Takáto osoba – podľa zákona sa nazýva výrobca obalov – je povinná poskytovať ich za úhradu (neplatí to pre veľmi ľahké plastov tašky) a poskytovať aj iné druhy tašiek.
No pozor netýka sa to našťastie všetkých tašiek. Ale len tých ľahkých plastových tašiek a teda nie tých veľmi ľahkých plastových tašiek.
Rozdiel je v tom slovíčku „veľmi“. Zákon rozdeľuje ľahkú plastovú tašku (s hrúbkou steny menšou ako 50 mikrometrov) a veľmi ľahkú plastovú taška s hrúbku steny menšiu ako 15 mikrometrov.

Vidím tu však zrejme hneď jeden problém. Tým, že ľahká plastová taška nie je ohraničená číslom aj zdola, pod tento typ tašiek spadajú aj tzv. veľmi ľahké plastové tašky, teda ako keby boli podtypom ľahkých tašiek. To má vplyv na to, že ak niekto poskytuje v predajni veľmi ľahké plastové tašky, tak síce ich nemusí poskytovať za úhradu, ale musí mať k nim aj iný druh tašiek. To znamená, že ak malé potraviny poskytujú veľmi ľahké plastové tašky na pečivo, mali by automaticky poskytovať aj iný druh tašky, teda napr. papierové obaly.

2. Ministerstvo vypočulo pri pneumatikách vôľu ľudu

Výborná zmena nastane v oblasti odovzdávania odpadových pneumatík. Momentálne platí stav, že odpadovú pneumatiku môže občan, ale aj firma odovzdať jedine distribútorovi pneumatík, čo znamená autoservis, pneuservis, predajca pneumatík … .
No na to si bolo a je ťažké privyknúť, keďže do roku 2015 ich firmy mohli odovzdať aj komukoľvek s oprávnením na odber a občania na zberných dvoroch.
Po novom to teraz bude tak, že pre firmy sa nič nemení a tie musia pneumatiky odovzdať distribútorom. Obce budú mať však zmenu. Opäť budú môcť využiť aj zberné dvory, resp. aj iné miesta, ktoré si na to určia.
Iné miesto je dôležité najmä pre obce, ktoré nemajú zriadené oficiálne zberné dvory, na ktoré treba vybavovať súhlas na zber odpadov. Na iné miesto pre zber pneumatík nebude potrebný žiaden súhlas, nakoľko sa jedná o  tzv. spätný zber.
Nepôjde to však zrejme hneď. Obec si to bude musieť uviesť vo svojom VZN, no tie sa budú otvárať pravdepodobne až koncom roka. Navyše bude potrebná zmluva s Organizáciou zodpovednosti výrobcov.

3. Zmeny v povinnostiach výrobcu a distribútora pneumatík

Výrobca pneumatík bude musieť po novom ohlasovať množstva vyzbieraných odpadových pneumatík koordinačnému centru pre prúd odpadových pneumatík za obdobie kalendárneho roka do 28. februára nasledujúceho roka. Podobná povinnosť je aj v súčasnosti definovaná v evidenčnej vyhláške. Tam sa však spomína, že sa tlačivo zasiela na MŽP, čo sa zrejme opraví v blízkej dobe, nakoľko zmena evidenčnej vyhlášky sa taktiež finalizuje.
Distribútorom sa systém uľahčí. Teraz musia zasielať zbytočné Ohlásenie o vyzbieraných pneumatikách na Ministerstvo. Ešte aj so šibeničným termínom k poslednému dňu daného štvrťroka. Týmito informáciami navyše zrejme vždy disponuje príslušná OZV, ktorá vývozy aj tak zabezpečuje. Po novom sa distribútorom táto ohlasovacia povinnosť zruší. Posledný krát sa tak toto Ohlásenie poslalo do 31.3.2017, za prvý kvartál.

4. Povinný zber tetrapakov v obciach

Obce dostanú do vienka novú povinnosť a tou je povinný zber viacvrstvových kombinovaných materiálov na báze lepenky, ľudovo nazývaných tetrapaky alebo nápojové obaly. Bude to však na náklady výrobcov, teda obce to budú mať zaplatené cez organizácie zodpovednosti výrobcov. Naopak, výrobcovia sa musia opäť pripraviť na nárast nákladov, nakoľko to budú musieť zafinancovať.

5. Dobrá správa pre firmy

Vynikajúca správa pre firmy je zrušenie jedného z posledných legislatívnych reliktov Recyklačného fondu. A tým je zrušenie zasielania Ohlásenia o objeme výroby, dovozu … (štvorriadkový názov tlačiva), ktoré je ešte aj v súčasnosti, po zrušení Recyklačného fondu, potrebné kvartálne zasielať na Ministerstvo.
Po novom sa to zruší a o jednu hlúposť máme opäť menej. Už sa o tom dlhšie hovorilo, teraz sa to konečne aj zrealizovalo. V praxi to znamená to, že posledné Ohlásenie sa podá za 1. kvartál 2017 do konca apríla a potom už nie.

Kedy bude zákon účinný?

Od 1. Mája 2017,
Povinnosti okolo plastových tašiek nadobudnú účinnosť až od 1. Januára 2018.

 

Zdroj : Odpadový hospodár




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP