Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

piatok, 19.4. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Zákon o odpadoch ide do prvého čítania. Komisia bude pripomienkovať aj schválené znenie

23.01.2015 7:48:16  vytlačiť  

O vládnom návrhu nového zákona o odpadoch bude parlament rokovať na najbližšej schôdzi v prvom čítaní. Hoci ministerstvo neakceptovalo dve výhrady Komisie, nemyslí si, že by zákon odišiel do národnej rady s rozporom Komisie. Podľa envirorezortu Komisia vníma návrh zákona „predbežne pozitívne“, dopĺňa však, že problematika rizík vzniku monopolov v návrhu zákona si bude vyžadovať zo strany Komisie nejaký čas na preskúmanie.

Po skončení vnútrokomunitárneho pripomienkového konania k návrhu nového zákona o odpadoch sa slovenská delegácia stretla v Bruseli s predstaviteľmi Komisie pod vedením Patricka Costella, riaditeľa kabinetu komisára EÚ pre životné prostredie. Podľa ministerstva predstavitelia Komisie na rokovaní skonštatovali, že vítajú a podporujú princípy pripravovaného zákona o odpadoch v súvislosti s prioritami EÚ v oblasti životného prostredia, ako aj pri odstraňovaní nedostatkov v legislatíve Slovenskej republiky.

Štátny tajomník Vojtech Ferencz počas diskusie obhajoval ministerstvo voči najvážnejšej výhrade Komisie, podľa ktorej bude mať návrh zákona negatívny vplyv na fungovanie trhu v SR a viesť k vytváraniu monopolov v odpadovom hospodárstve. „Európska komisia vzniesla štyri pripomienky, dve z nich ministerstvo akceptovalo a vykonalo potrebné zmeny v návrhu zákona“, uviedol dnes denníku Odpady-portal.sk hovorca rezortu Maroš Stano. „Žiadna z pripomienok nemala podľa ministerstva zásadný charakter. Išlo skôr o upozornenie Komisie na problém, ktorý vníma s nastavením zmluvných vzťahov v navrhovanom zákone o odpadoch a o riziku vzniku monopolného postavenia.“ doplnil.

Rezort hodnotí názor Komisie na stretnutí priaznivo. „Zástupcovia Komisie zdôvodnenie predstaviteľov rezortu životného prostredia vnímajú predbežne pozitívne, počkajú však na definitívne znenie zákona po jeho schválení v národnej rade. Skonštatovali, že princípy návrhu zákona o odpadoch považujú za postup správnym smerom, lebo zákon umožní Slovensku efektívnejšie napredovať v oblastiach separovania, recyklácie a zhodnocovania odpadu, spolu s odklonom od skládkovania, čo sú ciele, ktoré Európska únia presadzuje.“ uviedlo ministerstvo.

Cieľom zákona má byť zvrátiť nepriaznivý stav, keď na skládkach končia až tri štvrtiny komunálneho odpadu.

Zdroj : www.odpady-portal.sk




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP