Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

sobota, 27.7. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Vláda SR schválila Program odpadového hospodárstva na roky 2011 – 2015

27.02.2012 9:06:29  vytlačiť  

Dňa 22. Februára 2012 schválila Vláda SR nový Program odpadového hospodárstva (POH) SR na roky 2011 – 2015, ktorý predstavuje strategické ciele odpadového hospodárstva do roku 2015.

Program odpadového hospodárstva zaväzuje krajské úrady životného prostredia vypracovať programy krajov na základe cieľov a opatrení stanovených v tomto dokumente. Na základe krajských POH budú vypracovávať svoje programy odpadového hospodárstva mestá a obce.

Hlavným cieľom odpadového hospodárstva SR do roku 2015 je najmä odklonenie odpadov od skládkovania, resp. znižovanie množstva odpadov ukladaných na skládky odpadov. K tomu je potrebné zaviesť opatrenia na predchádzanie vzniku odpadov, znižovanie nebezpečných vlastností odpadov a podpora opätovného použitia výrobkov (plány prevencie) a tiež zvýšenie miery zhodnocovania odpadov vrátane energetického zhodnocovania odpadov. POH SR na roky 2011 – 2015 zavádza do praxe hierarchiu odpadového hospodárstva popísanú európskou smernicou o odpadoch. Tá na prvé miesto kladie predchádzanie vzniku odpadov, nasleduje príprava na opätovné použitie, recyklácia, iné zhodnocovanie odpadov a až poslednom mieste je ich zneškodňovanie skládkovaním.

Pre mestá a obce z toho vyplýva, že musia vypracovať vlastné programy odpadového hospodárstva, ktoré musia byť v súlade s krajskými POH.

Pôvodcovia odpadu, ktorým na prevádzke vznikne ročne viac než jedna tona nebezpečných odpadov alebo 10 ton ostatných odpadov, sú podľa § 6 ods.1 zákona 223/2001 o odpadoch povinní  vypracovať vlastné programy pôvodcu odpadu, ktoré budú  v súlade s Programom odpadového hospodárstva SR.

Predpokladom vypracovania vlastného programu pôvodcu odpadu je schválenie krajského programu odpadového hospodárstva príslušného kraja. Jednotlivé kraje budú svoje programy odpadového hospodárstva vypracovávať v najbližšom období.

Program pôvodcu odpadu je potrebné vypracovať do štyroch mesiacov od vydania programu kraja a predložiť ho príslušnému orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva na schválenie. Ak v rozhodnutí nebude ustanovené inak, schválením nového programu pôvodcu odpadu platnosť predchádzajúceho programu zanikne.

Kompletný materiál si môžete stiahnuť v sekcii INFOSERVIS

 

zdroj : www.envipak.sk




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP