Podpíšte zmluvy a upravte VZN. Ministerstvo vydalo pre obce metodiku k triedeniu textilu
29.07.2024 10:07:39
 

Textil v uplynulých rokoch patrí k najhorúcejším témam v odpadovom hospodárstve. Slovensku z európskej legislatívy vyplýva povinnosť zaviesť triedený zber textilného odpadu, a to najneskôr od budúceho roka. Pôvodnou ambíciou envirorezortu bolo urobiť tak už v ročnom predstihu a zaviesť triedenie textilu už k 1. januáru 2024. Napokon však bude výzvou stihnúť aj 1. január 2025. Metodickú príručku v tejto veci ministerstvo životného prostredia (MŽP) zverejnilo dnes, 26. júla, približne päť mesiacov od záväzného termínu pre rozbeh nového systému.

Obce čakajú štyri hlavné kroky
Znenie zákona o odpadoch, ktoré nadobudne účinnosť od 1. januára 2025 v § 81 ods. 7 písm. c) stanovuje, že obec je povinná „zabezpečiť zavedenie a vykonávanie triedeného zberu komunálnych odpadov pre papier, plasty, kovy, sklo, kompozitné obaly na báze lepenky a textil.“ Zatiaľ čo papier, plasty, kovy, sklo aj kompozitné obaly (tzv. tetrapaky) sa už v slovenských samosprávach bežne triedia, pričom triedený zber obciam financujú organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), posledná položka, textil, je novinkou. Ministerstvo teraz priblížilo, čo si majú samosprávy pod novou povinnosťou predstaviť v praxi. Metodický materiál podpísaný Tomášom Troskom, ktorý je momentálne poverený vykonávaním funkcie generálneho riaditeľa Sekcie obehového hospodárstva MŽP SR, hovorí o tom, že pri nakladaní s textilom na území obcí sa rozlišujú dva rôzne spôsoby zberu. Prvým je triedený zber odpadu z textilu, druhou formou je zber textilu vhodného na opätovné použitie.

Splnenie spomínanej požiadavky obsiahnutej v § 81 zákona o odpadoch, majú obce podľa ministerstva zabezpečiť „prostredníctvom nakladania s odpadom z textilu.“ Pre „úplné vykonávanie triedeného zberu odpadu z textilu“ pritom samosprávy podľa príručky majú splniť nasledovné kroky:

  1. Uzavrieť zmluvy s osobou oprávnenou nakladať s odpadom z textilu (s príslušnými povoleniami), napríklad zberovou spoločnosťou. Zmluva má obsahovať:
  • jednotlivé spôsoby zberu a ich kombinácie,
  • umiestnenie a hustotu možných nádob na zber,
  • počet potrebných vývozov, cieľový obsah nádob,
  • kvalitu obsahu nádob,
  • spôsob zabalenia a odovzdania do nádob, prípadnú kombináciu nádob a zberného dvora.
  1. Upraviť všeobecne záväzné nariadenie (VZN), v ktorom obec zahrnie podrobnosti o systéme triedeného zberu odpadu z textilu.
  2. Zverejniť zrozumiteľný popis tohto systému na webovej stránke obce.
  3. Zahrnúť údaje o množstvách odpadu z textilu poskytnuté od nasledujúceho držiteľa odpadu vo svojej evidencii o odpade a následne v ročnom ohlásení a výkaze pre Štatistický úrad SR. Zároveň si tieto množstvá obec môže započítať do miery vytriedenia.

Použiteľné šatstvo treba zbierať zvlášť
Ministerstvo vo svojej metodickej príručke ďalej uvádza, že okrem už spomenutých krokov každá obec „má možnosť“ k zberu odpadu z textilu vytvoriť aj doplnkový spôsob zberu textilu vhodného na opätovné použitie. Takýto systém musí obec pripraviť tak, že okrem požiadaviek na zber odpadu z textilu, zabezpečí aj:

  • úpravu VZN v ktorej obec zahrnie okrem podrobnosti o systéme triedeného zberu odpadu z textilu aj podrobnosti o zbere textilu určeného na opätovné použitie a spôsob odlíšenia týchto dvoch spôsobov zberu;
  • zreteľné oddelenie zberu odpadu z textilu od zberu textilu na opätovné použitie;
  • jasnú a zreteľnú komunikáciu voči občanov s cieľom vysvetliť rozdelenie dvoch spôsobov zberu a požiadaviek na textil na opätovné použitie (opraný, čistý, nositeľný, bez poškodení, škvŕn a pod.);
  • zverejnenie zrozumiteľného popisu tohto systému na webovej stránke obce;
  • posúdenie, či je odovzdaný textil skutočne vhodný na opätovné použitie priamo na zbernom mieste, pričom pokiaľ textil nespĺňa požiadavky na opätovné použitie, s daným textilom sa nakladá ako s odpadom z textilu s katalógovým číslom 20 01 10 a 20 01 11;
  • zber údajov o množstve textilu odovzdaného na opätovné použitie (ministerstvo sľubuje, že spôsob a formu ešte upresní), pričom množstvá vyzbieraného textilu vhodného na opätovné použitie nebude možné započítať do miery vytriedenia.

Takýto doplnkový spôsob zberu textilu môže obec zabezpečiť piatimi rôznymi formami:

  • zbierok organizovaných obcou,
  • zbierok organizovaných charitatívnymi organizáciami alebo inými subjektmi po dohovore s obcou,
  • odovzdaním použitého textilu v centrách opätovného použitia (tzv. Re-use centrá),
  • organizovaním výmeny oblečenia (Swapy) alebo bazárov s oblečením,
  • predajom/darovaním použitého textilu priamo do second-handov, charitatívnych organizácií, alebo spoločnostiam zaoberajúcim sa triedením použitého textilu za účelom jeho ďalšieho využitia.

Stiahnite si: Metodická príručka

 

Zdroj (text a foto) : www.odpady-portal.sk

 



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk