Bolo ich 10, už je ich len 9. OZV pre obaly – 1 je z kola von
26.04.2023 14:46:18
 

Minulý týždeň sa stala zaujímavá vec. Po dlhšej dobe riešenia a odvolacieho konania, Ministerstvo životného prostredia zrušilo autorizáciu pre jednu z 10. OZV pre obaly, ktoré pôsobia na trhu. Ide o spoločnosť RECYKLOGROUP, a.s.

Zaujímavé je , že čo to vlastne znamená a čo to spôsobí. OZV si podľa Ministerstva neplnila svoje povinnosti a preto im odobrala autorizáciu. Dôvody pekne rozobrali na odpady-portal.sk.

Je teda správne že Ministerstvo zakročilo, otázne je či sa to nemalo udiať už oveľa skôr, resp. vynára sa otázka ako efektívne vie Ministerstvo zakročiť, vyhodnotiť a preukázať porušenia OZV. Už dlhšie tam mohli mať nominovaných ľudí v dozornej rade, ako si sami dali do zákona (povinnosť pre MŽP mať tam svojich ľudí) a odhaliť chybné konanie tejto spoločnosti. To nechajme tak. Čo to ale reálne znamená? Znamená to, že sa čistí trh. Ostatné OZV dostali jasný signál, že strata autorizácie je reálna vec. Takáto vec, má však veľké dopady na aktérov trhu. Zrušením autorizácie nastávajú problémy pre:

  • výrobcov, ktorí boli členmi OZV RECYKLOGROUP
  • obce, ktorím mali preplácať triedený zber
  • ostatné OZV, ktoré si po nich budú musieť prerozdeliť ich obce a hradiť im náklady
  • zberové spoločnosti, ktorím zrušená OZV zrejme dlhuje peniaze

Výrobcovia
Výrobcovia musia prejsť do inej OZV. Nemajú inú možnosť. Samozrejme s úplne novými cenovými podmienkami.

Obce
Obce majú taktiež smolu, i keď aspoň že nie finančnú. Smolu majú v tom, že teraz budú musieť podpisovať zmluvy s inou OZV. S akou? To zatiaľ nikto netuší. Možno sa Vám niekto dobrovoľne ozve, že Vás bude chcieť, ale skôr sa očakáva, že spadnete do zlosovania na Koordinačnom centre a teda na výsledok si budete musieť počkať. A kým sa podpíše zmluva tak Vám možno nikto odpady nebude vyvážať. Podľa výročnej správy OZV RECYKLOGROUP za 4Q 2022 mali k 31.12.2022 zazmluvnených 50 obcí, napríklad mestá Svit, či Stupava.

Zberové spoločnosti
Zberovky majú smolu v tom, že peniaze od výrobcov končia a majú končiť u nich, aby za ne pre OZV a výrobcov vyzbierali to čo majú. A keďže peniaze nie sú a otázka, či budú a kedy budú tu ostáva, vyzerá že čierny Peter je u nich. Minimálne za predošlé mesiace, ktoré zrejme nebudú mať zaplatené. Do budúcna však môžu povedať, že kým nebudú nové zmluvy, z obcí nebudú vyvážať odpad. Veď prečo by to robili zadarmo. Horúci zemiak by tak padol do rúk obcí a miest.

Celý článok si môžte prečítať : https://www.odpadovyhospodar.sk/bolo-ich-10-uz-je-ich-len-9-ozv-pre-obaly-1-je-z-kola-von/



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk