Funguje už 12 zariadení na úpravu odpadu, odkazuje ministerstvo obciam (+MAPA)
06.02.2023 10:48:35
 

Na Slovensku aktuálne funguje už 12 zariadení na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) odpadov pred skládkovaním. Rozloženie týchto liniek v rámci Slovenska ale nie je rovnomerné, polovica z 12 prevádzok sa nachádza v jednom kraji. V dvoch krajoch, naopak, nie je zatiaľ spustená jediná linka MBÚ. Vyplýva to z informačného materiálu pre samosprávy, ktorý vypracovalo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR). Celý dokument si môžete stiahnuť cez odkaz v závere tohto textu.

Upravený odpad musí spĺňať parametre
Povinná úprava odpadu pred skládkovaním rozvírila debatu v slovenskom odpadovom hospodárstve najmä ku koncu minulého roka, kedy zástupcovia samospráv aj zberových spoločností varovali, že krajina nemá na novú povinnosť pripravené kapacity. Envirorezort napokon rozhodol o ročnom odklade na 1. januára 2024. MŽP SR chce povinnosť premietnuť aj do nového nastavenia poplatkov za skládkovanie. Tie majú byť výrazne nižšie v prípadoch, kedy bude povinnosť upravovať odpad dodržaná.

Posun povinnej úpravy odpadu znamená, že od budúceho roka nebude možné na skládku priamo uložiť zmesový komunálny odpad, ktorý neprejde úpravou. Vyhláška MŽP SR č. 382/2018 Z.z. o skládkovaní určuje, že na skládke odpadov sa smie ukladať len výstup z úpravy odpadu, ktorý spĺňa parameter biologickej stability podľa prílohy č. 3a vyhlášky.

Laboratórií nie je veľa
Samotný spôsob úpravy odpadu v podobe MBÚ vyhláška envirorezortu neurčuje. Kľúčové je dosiahnutie požadovaných parametrov, ktoré musí stabilizovaný odpad spĺňať po úprave. V súčasnosti (k januáru 2023) podľa envrorezortu na Slovensku pôsobí jediné skúšobné laboratórium, ktoré je akreditované pre stanovenie parametrov biologickej stability. Ide o pracovisko ENGEO - ENVILAB v Žiline. Okrem toho je podľa ministerstva „možné osloviť s požiadavkou na stanovenie parametrov biologickej stability“ aj spoločnosť ALS Slovakia v Bratislave.

Prvé linky MBÚ už spustili
Materiál z dielne MŽP SR zároveň sumarizuje aj informácie o aktívnych prevádzkach, ktoré poskytujú úpravu odpadov pred skládkovaním. Aktuálne (k januáru 2023) podľa rezortu funguje 12 takýchto liniek. V zozname sprevádzkovaných zariadení figuruje prevádzka, ktorá bola spustená ako prvé centrum s kompletnou MBÚ na Slovensku ešte v roku 2021. A prehľad zahŕňa aj zariadenie, ktoré sa dostalo do prevádzky vlani a ktoré ministerstvo v tom čase vyzdvihovalo ako príklad pre ostatné regióny.

Aktívne zariadenia na úpravu odpadov však nie sú rozložené rovnomerne, pričom v trenčianskej a nitrianskej župe neexistuje jediná fungujúca prevádzka. Na druhej stran polovica z tuctu liniek je v Žilinskom kraji – prevádzkujú ich spoločnosti T+T, a.s., JOKO EKO, s.r.o., WOOD ENERGY, s.r.o., OZO, a.s. a Technické služby mesta Ružomberok. Dve aktívne linky na úpravu odpadu sú podľa MŽP SR k dispozícii v Banskobystrickom kraji, jednu prevádzkuje Združenie obcí pre likvidáciu odpadu Poltár, v druhom prípade ide o Centrum zhodnocovania odpadov Žiar nad Hronom. V Prešovskom kraji úpravu odpadov poskytuje zariadenie Brantner Poprad, s.r.o., v Košickom kraji linka spoločnosti HINKOM s.r.o. v Hincovciach v spišskonovoveskom okrese. Na západe Slovenska majú byť aktuálne sprevádzkované dve zariadenia, jedno spoločnosti ecorec Slovensko s.r.o. v Pezinku, druhé patriace mestu Trnava.

Stiahnite si: Úprava odpadov pred skládkovaním: informácia pre samosprávy

 



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk