Elektronické trhovisko
11.12.2014 12:34:59
 

Cez Elektronické trhovisko, ako prvej súčasti EKS, musia povinne nakupovať bežné tovary a služby, ako aj stavebné práce do určitého limitu všetky štátne inštitúcie a samosprávy. "Tento nástroj odstraňuje akékoľvek možnosti ovplyvňovať výsledok verejnej súťaže. Elektronické trhovisko nie je len nástrojom na zefektívnenie verejného obstarávania, ale je to na Slovensku historicky najtransparentnejší spôsob nakupovania z verejných zdrojov, ktorý šetrí peniaze,"

Na Elektronickom trhovisku, ktoré je súčasťou EKS, má povinne nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Systém bude otvorený pre všetky podnikateľské subjekty, ktoré budú mať záujem obchodovať na verejnom trhu. Musia vyplniť registračný formulár na portáli www.eks.sk v zóne Elektronického trhoviska a zaregistrovať sa do Zoznamu podnikateľov na Úrade pre verejné obstarávanie. „Cez elektronické trhovisko sa budú obstarávať tovary, služby a stavebné práce bežne dostupné na trhu. Presnejšie také, ktoré bez prispôsobenia môžu byť okamžite po nadobudnutí používané bez potreby akejkoľvek úpravy,“ 

Elektronické trhovisko je prvý nástroj projektu EKS, ktorý spustilo Ministerstvo vnútra SR. Okrem neho budú nasledovať ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe.

Viac o elektronickom trhovisku sa môžete dozvedieť priamo na stránke www.eks.sk.



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk