Jesenný kongres ZOVP SR, Nové Mesto nad Váhom
21.10.2014 8:26:55
 

Ako sa už stalo pravidlom, jesenný  kongres Združenia organizácií verejných prác sa konal opäť v mieste pôsobenia jedného z jeho členov. Tentokrát to bolo 2. októbra v Novom Meste nad Váhom. Pôsobia tu Technické služby, ktoré sa môžu pochváliť nielen čistým a upraveným mestom, ale aj funkčným a dobre premysleným odpadovým hospodárstvom. Nový zberný dvor navštívili účastníci u popoludní v rámci exkurzie a iste sa stal pre mnohých inšpiráciou, ako postupovať doma.

Združenie organizácií verejných prác Slovenskej republiky je odbornej verejnosti dobre známou profesnou organizáciou, združujúcou spoločnosti poskytujúce služby v komunálnej sfére, alebo podporujúce tieto činnosti výrobou a dodávaním potrebných strojov, materiálov, projekčnými a poradenskými službami.  Iba pripomeniem, že už od  svojho založenia v roku 1990 si ZOVP plní dôležitú funkciu platformy, na ktorej si členovia môžu vymieňať skúsenosti, organizovať vzdelávacie aktivity a vyjadrovať spoločné stanoviská k smerovaniu legislatívy a štátnej politiky, týkajúcej sa širokého a prepotrebného spektra komunálnych činností. Hlas združenia má svoju váhu, veď sem patria členské organizácie zabezpečujúce služby pre viac ako dvesto miest a obcí, v ktorých žijú cez dva milióny obyvateľov. Pravidelne sa konajúce y ZOVP vždy reflektujú aj aktuálne dianie v odbore a venujú sa najmä odbornej problematike s cieľom poskytovať občanom čo najkvalitnejšie služby pri rešpektovaní dnes už neodmysliteľných ekologických kritérií. Nebolo tomu inak ani na tomto jesennom e kongrese Združenia organizácií verejných prác SR.

V budove Spoločenského domu pri Mestskom kultúrnom stredisku Nové Mesto nad Váhom privítal účastníkov jesenného, pracovného u kongresu prezident Združenia organizácií verejných prác Mgr. Peter Kuba. Úvodom oboznámil prítomných s hostiteľským mestom, ktoré je hospodárskym a kultúrnym centrom podjavorinského regiónu primátor mesta Ing. Jozef Trstenský. Nasledovala odborná časť u, venujúca sa nanajvýš aktuálnym témam, zimnej údržbe komunikácií a pohrebníctvu. Aktuálnym zmenám v legislatíve a praxi prevádzky pohrebísk (pohrebných služieb), patriacich do pôsobnosti mnohých komunálnych podnikov sa venovala Ing. Mária Ďuricová.

Z praxe.

S praxou v zimnej údržbe veľkého mesta, akým sú Košice, zoznámil účastníkov u Ing. Juraj Cichanský z Referátu dopravy Magistrátu Košíc. V samotnom meste je 99,1 km miestnych komunikácií I. triedy, 126 km II triedy, 108,2 km tretej triedy a 350,8 km IV. triedy a 313.133 m2 parkovísk, ktoré na základe zmluvy s mestom udržiava spoločnosť KOSIT a.s. Jej dispečerov v priebehu prác riadi dispečing referátu dopravy Magistrátu Košíc, ktorý zároveň koordinuje zimnú údržbu s dispečingom NDS Košice a ostatnými zainteresovanými organizáciami. Okrem špecifík mesta predstavil aj techniku, ktorú v Kosite používajú na údržbu ciest a miestnych komunikácií v zimnom období. K dispozícii je 14 sypačov, štyri malé mechanizmy, dva traktory a dva nakladače, dodávatelia poskytujú ďalšie tri traktory, päť nakladačov a šesť vyklápacích vozidiel.

Technológie pre zimnú údržbu komunikácií v mestách a obciach potom podrobne rozobral riaditeľ spoločnosti KOBIT-SK s.r.o., známej špecializáciou i na tento segment techniky, Ing. Ján Zajac. Oboznámil poslucháčov nielen s najvhodnejšími nosičmi náradia pre jednotlivé aplikácie, ale na základe svojich bohatých skúseností pripomenul i možné problémy, s ktorými sa používatelia techniky môžu stretnúť. Nezabudol pripomenúť, ako je dôležité zvážiť potrebné kapacity a štruktúru techniky na základe konkrétnych podmienok, iba tak je totiž možné vykonávať zimnú údržbu komunikácií nielen kvalitne, ale aj hospodárne.

Ako vždy, i na tohoročnom jesennom e nechýbali prezentácie firiem, aktívnych v komunálnej oblasti a  bohatá výstava techniky z ktorej si určite viacerí účastníci u vybrali, alebo aspoň získali informácie na základe ktorých postupne budú rozširovať strojový park.

Oto Habán 

FOTOGALÉRIA 



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk