Jarný snem ZOVP SR, Banská Bystrica
24.04.2014 12:55:18
 

V tichom, pokojnom prostredí horského hotela Šachtička, neďaleko Banskej Bystrice sa uskutočnil 16. apríla jarný snem Združenia organizácií verejných prác Slovenskej republiky.  Počasie ostalo verné aprílu, v priebehu dňa mraky a snehové vločky vystriedalo slnečné, i keď chladnejšie počasie. Neodradilo však nikoho z účastníkov od toho, aby sa po dopoludňajšom rokovaní  venovali popoludní i pestrej ponuke novej techniky, vystavenej v areáli hotela.

Úvodom snemu prezident združenia Mgr. Peter Kuba privítal členov združenia, a v správe o činnosti združenia zhodnotil obdobie od predchádzajúceho snemu. Zhodnotil i činnosť jednotlivých sekcií, ktoré sledujú sústavne legislatívne zmeny na Slovensku a pripravujú k nim informácie pre členov tak na webovej stránke ZOVP, ako aj formou odborných školení.  Bohatý plán práce pre rok 2014, ktorý snem schválil, obsahuje viacero odborných aktivít a je potvrdením snahy členov ZOVP služby občanom skvalitňovať, napriek tomu, že komplikovaná je nielen ekonomická situácia  miest a obcí, ale i legislatíva dotýkajúca sa komunálnych činností prináša stále viac povinností a administratívnej záťaže.  V oficiálnej časti rokovania, v diskusii, ale aj v kuloároch bol témou číslo jeden nový Zákon o odpadoch, ktorý Ministerstvo životného prostredia iba celkom nedávno uvoľnilo do medzirezortného pripomienkového konania. ZOVP sa samozrejme svojimi pripomienkami procesu prípravy zúčastňovalo vecnými pripomienkami a bude pokračovať i v tejto fáze prípravy zákona.

Za sekciu Odpadového hospodárstva, aktívne sa podieľajúcej na vypracovaní konkrétnych pripomienok, vysvetlil jednotlivé body Ing. Tomáš Gaboň, pričom poukázal na niektoré nejasné ustanovenia v zákone, najmä týkajúce sa nakladania s biologicky rozložiteľným odpadom.

Viceprezidentka združenia, Ing. Kristína Priesterová vo svojom vystúpení informovala o školení  vedúcich a referentov dopravy, ktoré pripravila sekcia Doprava. Účastníci sa oboznámili s novinkami a zmenami legislatívy a získali i odborný výklad k jednotlivým ustanoveniam tak, aby sa dokázali v praxi rýchlo orientovať. Vzhľadom na význam a prínos školenia v tejto oblasti sa podobné uskutoční znova.

V diskusii, i neoficiálnej,  zaznelo mnoho aktuálnych a zaujímavých podnetov z každodennej práce členov združenia. Už tradične nechýbali prezentácie firiem, prinášajúcich novinky i osvedčené riešenia pre komunálnu prax a zaujímavá výstava komunálnej techniky. V okolí hotela mohli po celý deň účastníci snemu obdivovať viacero noviniek a zaujímavých strojov, ktoré dokážu pracovať kvalitne a efektívne pri údržbe a zveľaďovaní našich miest a obcí.

Fotografie zo snemu nájdete v sekcii fotogaléria

 

Oto Habán, Komunálna technika



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk