Kongres ZOVP SR na tému „odpadové hospodárstvo v SR“
04.11.2013 7:13:06
 

V krásnom prostredí Košických vrchov sa 3. - 4. októbra konal kongres Združenia organizácií verejných prác. Pre približne päťdesiatich účastníkov pripravili organizátori nanajvýš aktuálny a zaujímavý program. Nakladanie s komunálnym odpadom je často ťažiskovým problémom komunálnych firiem, ktorý je ešte skomplikovaný neprehľadnou a jemne povedané nedokonalou legislatívou. Na jednej strane vzniká tlak na ekologizáciu a lepšie zhodnocovanie, na strane druhej sú ekonomické možnosti a situácia, v ktorej sú väčšie investície do triedenia, systémov separovaného zberu odpadov, či budovania spaľovní ťažko predstaviteľné. Kongres sa preto venoval práve tejto problematike, ktorá sa z roka na rok stáva väčším problémom a priniesol viacero zaujímavých podnetov i vecnú a odbornú diskusiu.

Mgr. Peter Kuba, prezident združenia úvodom oboznámil prítomných s programom kongresu a jeho jednotlivými bodmi.
Prvá prednáška riaditeľa košickej spaľovne odpadu, Ing. Giuseppe Bruna sa venovala významnej rekonštrukcii košickej spaľovne odpadu, zameranej na ekologické aspekty a energetické zhodnotenie odpadov. Niet však nad osobný zážitok, účastníci kongresu preto popoludní absolvovali prehliadku rekonštruovanej spaľovne a mohli všetko vidieť i na vlastné oči. „Myslím si, že je dobré, aby kolegovia z územia celého Slovenska, riaditelia  technických služieb, verejnoprospešných služieb videli priamo na vlastné oči, ako taká spaľovňa vyzerá, pretože sme jednou z dvoch spaľovní komunálneho odpadu na území Slovenska.“ povedala technická riaditeľka spoločnosti KOSIT a.s., Ing. Kristína Priesterová na prehliadke Spaľovne odpadov – TERMOVALORIZÁTOR.

Ešte pred návštevou spaľovne si však účastníci kongresu mohli vypočuť viacero prednášok. Ing. Martina Pihuličová z REPIS-u sa venovala úspešným projektom z programu OPŽP a svoje pohľady na niektoré aspekty priniesol Ing. Peter Plekanec s dvadsaťročnými skúsenosťami v konzultačnej a poradenskej činnosti v oblasti odpadového hospodárstva. Nemenej zaujímavá bola prednáška Ing. Vandáka z oprávnenej organizácie ENVI-PAK, ktorá ako základnú službu poskytuje zabezpečenie zberu, zhodnotenia alebo recyklácie odpadov z obalov pre svojich klientov v zmysle §7, ods. 1 Zákona 119/2010 o obaloch Z. z.  a má už bohaté skúsenosti v oblasti na ktorú sa v súčasnosti sústreďuje veľká pozornosť. Následne sa aj Ing. Vladimír Šinák z ďalšej oprávnenej organizácie NATUR-PACK venoval svojmu pohľadu na stav odpadového hospodárstva a východiská do budúcnosti pri zbere, recyklácii a zhodnocovaní odpadov z obalov. 

Po prednáškovom bloku nasledovala diskusia, ktorá mala za cieľ poukázať na aktuálne problémy organizácií, zodpovedných za nakladanie s odpadmi. ZOVP ako organizácia, združujúca takéto spoločnosti sa pokúsi vhodnou formou vstúpiť do procesu prípravy novej legislatívy o odpadoch a tak prispieť k zlepšeniu prostredia, v ktorom členovia ZOVP vyvíjajú svoju činnosť. Ako býva zvykom, priestor dostali i firmy, ktoré ponúkajú služby a stroje pre firmy pracujúce v komunálnej oblasti. 

 

Oto Habán, Komunálna technika



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk