Vláda schválila novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadu na skládku
30.09.2013 7:17:13
 

Skládkovanie odpadov má byť na Slovensku drahšie. Vláda schválila novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadkov, ktorá prináša vyššie ceny za odkladanie odpadu na skládkach. Týmto spôsobom chce envirorezort prinútiť pôvodcov odpadov, aby odpad viac triedili a menej ho ukladali na skládky. Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak.

Zvýšenie poplatkov za skládkovanie odpadov sa podľa ministerstva životného prostredia nedotkne firiem, ktoré zákon o odpadoch dodržiavajú. Na jeho základe je držiteľ odpadov povinný recyklovať odpad pri svojej činnosti a odpad takto nevyužitý ponúknuť na recykláciu iným subjektom. Tie firmy, ktoré recyklujú, tak nebudú platiť zvýšené poplatky za ukladanie odpadov. Podobný princíp má platiť aj v prípade obcí. Pokiaľ ich obyvatelia budú separovať, nemá byť potrebné zvyšovať poplatky pre ľudí.

Novela mení aj prerozdelenie príjmov z poplatkov za uloženie odpadov, ak sa skládka odpadov alebo odkalisko nachádza v katastrálnom území viacerých obcí. V súčasnosti má absencia tohto ustanovenia spôsobovať v praxi problémy pri prerozdeľovaní príjmov. Navrhuje sa preto pomerné rozdelenie príjmov k veľkosti územia, ktoré skládka odpadov/odkalisko v katastrálnom území danej obce zaberá. Príjmy z uloženia odpadov sa po novom budú môcť použiť aj na iný účel, ako je odpadové hospodárstvo obce. Peniaze budú môcť ísť aj na zlepšenie životného prostredia v obci.

Novela má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta platiť od januára 2014.

Autor : TASR



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk