Celoslovenský snem 2018, Terchová
11.05.2018 13:57:13
 

Združenie organizácií verejných prác Slovenskej republiky (ZOVP SR) opäť zorganizovalo celoslovenský snem pre svojich členov. Miesto snemu sa si vybralo krásne, priamo v srdci čistej slovenskej prírody, v hoteli Boboty v Terchovej. Snemu a vystavovateľom prialo i počasie, ktoré bolo na túto dobu priam neobvykle teplé a slnečné.

Generálnym partnerom snemu bol najväčší slovenský dodávateľ komunálnej techniky spoločnosť REDOX z Lučenca, hlavnými partnermi boli firmy Commander Systems a MEVA – SK Rožňava, partnermi snemu boli aj spoločnosti Zeta Motors Slovakia a expert svetelnej techniky BLACHERE Illumination.

Celoslovenský snem ZOVP býva už tradične dejiskom zaujímavého a bohatého programu. Ten tohtoročný sa odohral 24. a 25. apríla 2018 v krásnom prostredí Vrátnej doliny neďaleko Terchovej. Okrem pracovného rokovania celoslovenského snemu, na ktorom sa horlivo diskutuje o problémoch z komunálnej oblasti, je toto stretnutie plné príjemných chvíľ v spoločnosti kolegov a priateľov z oblasti komunálnych služieb, ale i stretnutí so zástupcami samospráv i výrobcami a vystavovateľmi produktov pre výkon verejnoprospešných služieb pre mestá a obce, a hlavne o budovaní dobrých vzťahov medzi všetkými poprepájanými komponentmi tohto komunálneho sveta.

Rokovalo sa o pálčivých témach

Celoslovenský snem odštartovala prezentácia členov ZOVP SR, vystavovateľov a hostí a následné otvorenie snemu prezidentom združenia. Delegáti snemu si v  jeho pracovnej časti  vypočuli správu prezidenta o činnosti združenia za rok 2017. "V minulom roku sa činnosť združenia zamerala na vzdelávanie, ktoré  súviselo s prijatím zmien a noviel právnych predpisov v oblasti odpadového hospodárstva, dopravy a ekonomiky a zorganizovalo školenia na témy z danej oblasti. Na jesennom kongrese združenia, ktoré sa konalo počas minulého roka v Galante, odznela prednáška na tému povinnosti a zodpovednosť štatutárnych orgánov. Členovia sa taktiež v minulom roku zúčastnili pracovnej cesty - "životné prostredie v praxi" v Nemecku a počas letných prázdnin sa konalo aj športové podujatie, a to tenisový turnaj o pohár prezidenta ZOVP SR. Združenie sa v minulom roku zapojilo do pripomienkovania návrhu novely zákona o odpadoch,“ vymenúva činnosti minulého roka tajomníčka ZOVP SR Ing. Kristína Priesterová.

„Po správe prezidenta si plénum snemu vypočulo i správu o hospodárení združenia za rok 2017, návrh rozpočtu na rok 2018 a plán práce na rok 2018. V roku 2018 sa rozrástla členská základňa a do združenia vstúpilo šesť nových členov. V diskusii sa členovia zaoberali problematikou čistenia chodníkov, ktoré podľa novej právnej úpravy majú za povinnosť čistiť obce a mestá. Zhodli sa na tom, že táto povinnosť znamená navýšenie technických aj personálnych kapacít na zvládnutie ich čistenia a hlavne pre obce a mestá zabezpečenie finančných prostriedkov na túto činnosť. Spomenuli aj fakt, že je veľmi dôležité viesť dôslednú evidenciu výkonov. A v neposlednom rade zahrnúť túto činnosť do poistenia. Ďalšou z diskutovaných tém bol návrh Ministerstva životného prostredia SR na vytvorenie Agentúry triedeného zberu. Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že k tejto horúcej téme je veľmi málo informácií a združenie, napriek prejavenému záujmu zapojiť sa do konania, nebolo doteraz prizvané do diskusií,“ oboznamuje Ing. Kristína Priesterová.

Po pracovnom rokovaní, ktoré trvalo zhruba hodinku a pol, sa urobil čas aj na dobrý spoločný obed. Popoludnie patrilo už tradične komunálnej technike, a to organizovanej prehliadke vonkajšej výstavy, počas ktorej sa odprezentoval každý jeden vystavovateľ, ktorý publikum oboznámil s novinkami či funkciami vystavenej techniky. „Táto časť programu snemu bola venovaná 22 spoločnostiam vystavujúcich v interiéri aj v exteriéri, a išlo o autá na zber odpadov, čistiacu a zametaciu techniku, vysokozdvižné plošiny, smetné nádoby, traktory, rôzne typy kosačiek, programy na sledovanie vozidiel, programy na evidenciu odpadov, drony na kontrolu skládok, svetelnú výzdobu a rôzne iné potrebné veci do komunálneho sveta,“ dodáva Ing. Kristína Priesterová.

Novinky v komunálnej technike

Ako prvý sa predstavil generálny partner snemu, lučenecká spoločnosť REDOX, ktorá na ukážku priviezla dve lisovacie nadstavby, menšiu Press F 10 a väčšiu FAUN Rotopress, obe na podvozkoch Mercedes. „V momentálnej dobe sú žiadané aj menšie zvozové autá. Vystavená biela nadstavba Press F 10 je už predaná a bude jazdiť v meste Martin. Využívať ju bude mesto na zvoz odpadu hlavne z vysoko položených lyžiarskych stredísk. Nadstavba je licencovaná FAUN, ale nie je to FAUN. Musím ale povedať, že nám sa v REDOX-e veľmi páči a rozhodli sme sa ju dovážať na nás slovenský trh. Nadstavba je čo najjednoduchšie vybavená, nie je v nej takmer žiadna elektronika, je to celé mechanické. V susedných Čechách jazdí a pracuje už desať kusov tejto nadstavby. Veríme a myslíme si, že bude úspešná aj u nás,“ hovorí majiteľ spoločnosti REDOX JUDr. Roman Malček a vtipne doplnil: „Iste ste všetci počuli tú vetu, že na východe nič nie je. Podľa mňa je. Na východe jazdí sto nadstavieb značky FAUN. A samosprávy, ktoré každoročne obnovujú svoj park a investujú do komunálnej techniky. Čiže pre mňa neplatí, že tam nič nie je,“ doplnil Malček.
Na záver sa ešte JUDr. Malček vyjadril k zaobstarávaniu komunálnej techniky čerpaním eurofondov. „Môžem zhodnotiť, že už takmer nič nepredávame cez dotácie z Európskej Únie. Je to totiž tak náročné, že to trvá aj tri roky. Zo skúseností viem povedať, že obce, ktoré podávali žiadosti o dotácie napríklad v roku 2016, tak ešte dodnes nie sú autá dovezené. A nikto nemôže od výrobcov chcieť, aby nemenil tri roky auto. Rátajme s tým do budúcna, že eurofondy už nebudú fungovať. Pre nás je to výzva.  Máme viac ako päťdesiat objednávok na nové nadstavby FAUN aj bez eurofondov, takže si myslíme, že to pôjde aj bez nich,“ dodal Malček.

Ako ďalšia sa predstavila spoločnosť MEVA – SK, ktorá tohto roku oslavuje 25 rokov pôsobenia na Slovensku. Pre mestá a obce , odpadárske firmy a priemysel ponúka takmer 5000 produktov hlavne z oblasti nádob na odpad, mestského mobiliáru, bezpečného ekologického skladovania  nebezpečných odpadov  a dielenského vybavenia. Tohto roku rozšírili ponuku o veľmi žiadané stojany na vrecia a novinkou sú zásobníky na zachytávanie dažďovej vody vo veľmi zaujímavom dizajnovom prevedení. Tradične najväčší záujem je o exteriérové a interiérové koše, kompostéry,...

S trojicou komunálnych pomocníkov sa spoločne predstavili spoločnosti ISUZU Slovakia, s. r. o., Zeta Motors Slovakia s. r. o. a AVIA Motors s. r. o. Firma ISUZU priniesla na ukážku nový D – MAX Single Cab v bielej farbe a L 35. Treba povedať, že nový D- MAX sa výborne hodí do komunálneho sveta. Výhodný je pre obce či mestá, ktoré v ňom nájdu využitie ako v osobnom aute, tak aj v nosiči, samozrejme s prídavnými zariadeniami vie byť užitočný i ako odŕňač snehu. ISUZU D-MAX sa ukazuje ako úžitkové vozidlo s kvalitami nákladného automobilu. Vďaka veľkoryso koncipovanej nákladnej ploche s dvojitým oceľovým krytom pojme D-MAX náklad až do jednej tony. Všetky modely s pohonom 4x4 sú schválené pre 3,5 tonové zaťaženie prívesu. Následne sa predstavilo i české zastúpenie AVIA Motors s. r. o. Tradícia spoločnosti AVIA siaha až do roku 1919, ktorá pôvodne vyrábala lietadlá a letecké motory. AVIA začala byť aktívna vo výrobe nákladných automobilov od 60-tich rokov minulého storočia a je taká vlastne až dodnes, od roku 2016 ako súčasť holdingu Czechoslovak Group. Kto hľadá tradíciu v kombinácii s kvalitou, nech určite siahne po tejto značke. Najžiadanejšie vozidlo do komunálneho sektora je z tejto značky modelová rada D, ktorá je zaujímavá univerzálnosťou, moderným dizajnom a najľahšou konštrukciou. A ako povedal zástupca spoločnosti AVIA Motors s. r. o., na konci roka predstaví spoločnosť horúcu novinku, ktorou je sedem miestna kabína.

Zaujímavosťou prehliadky bola určite diaľkovo riadená svahová kosačka Spider. Kto túto kosačku ešte nepozná, radi vám ju predstavíme. Začiatky jej zrodu siahajú do roku 2002, kedy nič podobné na trhu ešte nebolo, všade navôkol boli zanedbané svahy a v hlave jedného muža sa zrodil nápad. Zrodil sa Spider, prvá diaľkovo ovládaná kosačka, určená pre údržbu svahov. Prvý typ kosačky bol predstavený a verejnosti a vypustení na trh v roku 2003, Hoci to bol spočiatku veľký údiv a ľudia boli opatrní s jej kúpou, veľmi skoro si získala srdcia ľudí a dnes je používaná na kosenie obtiažne prístupných terénov, členitých alebo nebezpečných plôch po celom svete. Dá sa s určitosťou povedať, že jedna kosačka Spider nahradí až 15 ľudí pracujúcich s krovinorezmi.
Aj na sneme boli ľudia, ktorých zaujímalo, ako pracuje kosačka Spider v realite. Požiadavka im bola splnená a priamo pred ich očami zástupca spoločnosti predviedol jej danosti. „Kosačky Spider sú vyrábané výlučne z českých komponentov, iba motor je značky Kawasaki. Svahová dostupnosť bez navijaka je zhruba 40 stupňov, asi tak ako je tu na tomto briežku. Navijak je v strednej časti, do ktorej si kosačku môžeme zaisť. Tu treba povedať, že navijak neslúži na vyťahovanie, ale iba  aby sa neprevrátila napríklad na nejakom kameni a nezranila niekoho. Kosačka Spider sa dnes vyváža 39 krajín po celom svete,“ prezradil zástupca spoločnosti.

Ďalšia sa predstavila spoločnosť INREKA PLOŠINY SERVIS s.r.o. so sídlom v Uherském Brodě. Ide o jednu z najväčších českých spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou, predajom a servisom pracovných plošín. „Ponúkame pracovné plošiny vlastnej výroby aj plošiny zahraničných výrobcov až do výšky 30 metrov,“ opisuje zástupca spoločnosti a dodáva: „Naša produkcia zahŕňa plošiny od 16 do 30 metrov, ale sme schopní ponúknuť aj plošiny vyššie, až do výšky 35 metrov. Predstaviť sme prišli plošinu našej výroby na podvozku Renault a ide o plošinu v najlacnejšej verzii.“

Na sneme sa predstavili aj ďalšie firmy, ktoré predvádzali takých komunálnych pomocníkov ako odstraňovače buriny, štiepkovače, kosačky, drony, smetné nádoby, svetelnú techniku, sw na evidenciu odpadov a podobne. 

Zoznam vystvovateľov : REDOX s..r.o. Lučenec, MEVA-SK s.r.o. Rožňava, Commander System, ISUZU Slovakia, Blachere Illumination, HANES Slovakia, KOBIT-SK, INREKA Plošiny, PAS Zábřeh na Moravě, Zahrada-Dílna-Stroje s.r.o., MORAM CZ, s.r.o., KONNEX s.r.o., UNIKONT Slovakia spol. s r. o., AGRI CS Slovakia s.r.o., ADACOM progatec s.r.o., Elkoplast Slovakia s.r.o., UAVONIC s. r. o., DVOŘÁK - svahové sekačky s. r. o., Scania Slovakia s.r.o.,  Zoltán Berner,  INISOFT s.r.o. SK

Všetkým našim partnerom ďakujeme.

 

FOTOGALÉRIA

 

Text a foto: Ľubica Potocká



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk