Snem ZOVP SR, Piešťany
21.06.2016 10:29:34
 

Pravidelný celoslovenský snem Združenia verejných prác Slovenskej republiky sa už tradične konal počas jari, tento krát v hoteliPark v Piešťanoch. Okrem pracovného snemu a diskusie jej členov sa v poobedňajších hodinách konala prehliadka vystavovateľov a ukážky techniky.  Večerné hodiny patrili spoločenskému programu so živou hudbou a priateľským rozhovorom. Záštitu nad snemom prebrala leasingová spoločnosť BKS-Leasing, s.r.o. ktorá bola jeho generálnym partnerom.

Združenie organizácií verejných prác Slovenskej republiky uskutočnil svoj pravidelný celoslovenský jarný snem. Tentoraz sa za miesto snemu zvolilo kúpeľné mestečko Piešťany. Hotel Park sa tak v stredu 4. mája 2016 zaplnil členmi ZOVP a pozvanými hosťami a rokovanie sa po oficiálnom otvorení prezidentom ZOVP SR Mgr. Petrom Kubom začalo po odbití desiatej hodiny. „Náš pravidelný výročný snem organizujeme vždy na jar. Na tohtoročnom sneme naši členovia zhodnotili, čo všetko sme dokázali za predošlý rok, ale aj za minulé roky. V skratke môžem povedať, že sme sa v minulom roku intenzívne pripravovali na nový zákon o odpadoch, ktorí naši členovia takisto pripomienkovali. Organizovali sme pracovnú cestu do Švajčiarska so slovenskou spoločnosťou Hanes, navštívili sme spaľovňu odpadov v Zürichu, pripravili tenisový turnaj, spomenuli sme aj klady jesenného kongresu, ktorý sa tiež venoval práve novému zákonu o odpadoch a na ktorý boli prizvané aj odpadové organizácie zodpovednosti výrobcov Envipack a Naturpack. Združenie sa tiež zúčastnilo súťaže Zlatý mravec 2015, v ktorej bolo porotcom,“  vymenúva aktivity združenia jej prezident Mgr. Peter Kuba.

Problémy s novým zákonom o odpadoch

V dopoludňajších hodinách sa organizácia združenie venovalo pracovnému zasadnutiu a zúčastnení sa venovali najmä novému odpadovému zákonu. Združenie vníma v uplatňovaní tohto nového zákona viacero problémov. Rezonoval najmä biologicky rozložiteľný odpad, problematika rozšírenej zodpovednosti firiem a financovanie jednotlivých prúdov odpadov. Viceprezident združenia Ing. Blažej Litva, ktorý je zároveň konateľom spoločnosti Hater - Handlová spol. s r.o., sa na sneme rozhovoril aj o problematike stavebného odpadu a o možnosti zvýšenia poplatku za uloženie odpadu na skládku, podobne, ako ho navrhujú v susednej Českej republike. „V diskusii okrem vnútorných záležitostí rezonovala najmä otázka o zavádzaní nového zákona o odpadoch do praxe. Vypočuli sme si prvé skúsenosti našich členov, ktorí zisťujú určité nesúlady medzi napísaným zákonom a jeho interpretáciou a uvádzaním do praxe. To znamená, že sa vyskytujú nejasnosti pri vypĺňaní tlačív či podávaní hlásenia,“ hovorí Litva. Podľa neho sa členovia rozprávali aj o problémoch biologicky rozložiteľného odpadu. Tu vznikajú nejasnosti o tom, čo musí byť splnené, aby sa piata zložka odpadov (biologicky rozložiteľný odpad) mohla započítavať do výpočtu poplatku za komunálny odpad.
Problémy sa vyskytujú aj pri pneumatikách. „Bolo deklarované, že pneumatiky budú vyňaté zo systému separovania a má sa s nimi pracovať v samostatnom prúde. V praxi sa však stretávame s tým, že sa táto komodita často objavuje na zberných dvoroch, na skládkach odpadov, v technických skládkach alebo v servisoch, ktoré majú povinnosť túto zložku sťahovať a oni o tom pravdepodobne nevedia alebo nie sú na to technicky pripravení,“ dodáva viceprezident Ing. Blažej Litva.

Ukážky techniky.

Súčasťou snemu bola už tradične prezentácia firiem, ktoré dodávajú tovary a služby pre odpadové hospodárstvo, alebo sa zaoberajú komunálnou technikou a jej následným predajom a servisom. Dialo sa tak v podobe výstavy a ukážok technológií, na ktorej sa zúčastnení mohli zoznámiť s aktuálnou ponukou či novinkami jednotlivých vystavovateľov. „Momentálne sú v popredí záujmu nádoby na odpad, špeciálne na biologicky rozložiteľný odpad a nádoby, takzvané polo pozemné polopodzemné kontajnery, ktoré sú umiesťované v zemi, takže zaberajú menej miesta. Predviedli sa aj novinky na monitorovanie nádob v terénne a monitorovanie vozidiel cez GPS. S pomocou týchto zariadení sa vykonáva monitorovanie zberu odpadu a vďaka nemu sa hľadá optimálne riešenie pre zvoz odpadu,“ dodáva prezident združenia Kuba. Do budúcnosti pre spoločnosti venujúce sa komunálnemu odpadu to znamená, že monitorovanie zvozových áut aj jednotlivých nádob dokáže vyhodnocovať presný počet zberov u jednotlivých obyvateľov. Prevádzkovatelia zvozu sa tak dozvedia presné požiadavky na každý jednotlivý zvoz odpadov.
V rámci komunálnej techniky a technológií sa predstavilo viacero spoločností.  MB SERVIS s.r.o. si na ukážku pripravil univerzálne vozidlo MUVO značky Rasco Holder. Spoločnosť Redox, s.r.o. predstavila Faun Rotopress a zametač. Dolnokubínsky Kobit – SK s.r.o. predviedol špeciálne komunálne vozidlo. Elkoplast Slovakia s.r.o. zaujala ukážkami kontajnerov, polo pozemných polopodzemných kontajnerov a nádrží. Spoločnosť Hanes Slovakia s.r.o. predstavila CityCat 2020 XL. Rožňavská spoločnosť Meva – SK s.r.o. ukázala kontajnery a zberové nádoby. Moram CZ s.r.o. ukázala na asfaltovej ploche opravu asfaltových povrchov svojím vlastným výrobkom - Infraset. Pracovné plošiny predviedla spoločnosť Inreka plošiny servis s.r.o. Spoločnosť Konnex s.r.o. predstavila návštevníkom multi vozidlo Holder X 30 a Brock SL 141. Úžitkové vozidlá talianskej značky Piaggo už tradične predstavovala spoločnosť TSM Slovakia s.r.o. Tri stroje pre komunálne využitie renomovanej značky Kubota predstavil Ing. Marián Šupa, majiteľ spoločnosti ŠUPA technika so sídlom vo Veľkých Kostoľanoch. 

FOTOGALÉRIA

Text a foto : Ľubica Potocká - Profi Press
 



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk